HANDGEMAAKTE PRODUCTEN,

ZO GAAN WE TE WERK!

De naam ‘Handmade’ is niet zomaar gekozen: onze producten worden handgemaakt en met passie voor het ambacht in ons atelier gemaakt.”

Het bekendste product van Vanden Broele Handmade is ongetwijfeld onze trouwboekjes. Misschien heb jij zelf wel een exemplaar thuis liggen?

Het juiste leder kiezen

Het productieproces begint natuurlijk met het kiezen van het juiste leder. Er zijn verschillende soorten leder, gaande van lederlook tot hoogwaardig kwaliteitsleder, en dit in diverse kleuren, gaande van klassiek zwart tot turquoise of zelfs babyroze.

Eens het leder gekozen is, wordt het leder in de juiste vorm voor de kaft gekapt. De kapvorm hangt af van het type trouwboekje. Zo heb je het klassiek trouwboekje, maar heb je ook de koesterboekjes in mantel-, album- en klassiek formaat. Om de kaftjes stevig genoeg te maken, wordt het leder op een kartonnen mal bevestigd.  Het karton wordt in het atelier eveneens op maat gesneden. 

Kaften samenstellen

Het leder wordt op de kartonnen mal bevestigd. De randen van het leder worden daarvoor omgeplooid en vastgelijmd op het karton. Nadien wordt het leder rondomrond vastgenaaid en kan de kaft verder afgewerkt worden. Naargelang van de wens van de klant wordt het leder bedrukt met digitale druk, blinddruk of foliedruk.

We leggen even kort de verschillen uit: 

  • Digitale druk: Met deze druktechniek kan je nagenoeg alles op de lederen kaft plaatst: tekst, een foto of een afbeelding. Metalics zijn hiermee echter niet mogelijk. 
  • Foliedruk: Aan de hand van een cliché (een metalen drukvorm) wordt een opdruk met folie in het leder geperst. Deze techniek is ideaal om een wapenschild of logo in goud of zilverkleur aan te brengen. Voor elke kleuropdruk is een afzonderlijke cliché vereist. 
  • Blinddruk: Blinddruk zorgt voor een soort reliëf in je leder. Hier komt geen inkt of folie aan te pas, maar wordt een cliché zonder folie gebruikt. 

Het binnenwerk

Terwijl de kaftjes in de maak zijn, wordt ook het binnenwerk geprint, verzameld en gestikt. Eventueel wordt een kleefstrookje toegevoegd aan de katernen waarop de gemeente of stad het titelblaadje plakt.

Eens de binnenwerken gestikt zijn, worden deze samengeperst tussen blokjes. Dit om het binnenwerk mooi plat te krijgen, zodat het niet bol in het boekje terechtkomt.

Kaft en binnenwerk samenbrengen

 

Het binnenwerk wordt in het kaftje vastgemaakt,waarna de laatste afwerking gebeurt. De trouwboekjes worden samen met de op maat gesneden titelblaadjes verpakt. Dat doen we in een Handmade-doosje gestopt. Onze Handmade-doosjes zijn voorzien van foliedruk, onze specialiteit in letterpress. Om dit allemaal te bevestigen/extra in de verf te zetten, kregen we in juni 2018 het label ‘Handmade in Brugge’.

Auteur: Liesbet
Datum: 3 februari 2020

Vanden Broele Handmade maakt deel uit van de Vanden Broele Group

Lieven Bauwensstraat 33, 8200 Brugge
T +32 50 45 61 77
handmade@vandenbroele.be
BTW BE 0464 441 245 – RPR Brugge
IBAN BE90 0682 2095 6832 – BIC GKCCBEBB

Logo Handmade in Brugge
Driven by sustainability

Vanden Broele Handmade maakt deel uit van de Vanden Broele Groep

Lieven Bauwensstraat 33, 8200 Brugge
T +32 50 456 177
handmade@vandenbroele.be
BTW BE 0464 441 245 – RPR Brugge
IBAN BE90 0682 2095 6832 – BIC GKCCBEBB

Logo Handmade in Brugge